Ceramic smokerbox

Wat is het:

smokerbox voor op de barbecue

Hoe werkt het:

Nieuwe trend in 2016 zijn de ceramische tools waarvan deze smokerbox er één is.

Smokerboxen zijn er in allerlei vormen en maten en van verschillende materialen te koop. Deze van keramiek heeft een aantal voordelen t.o.v. de traditionelere gietijzervariant. Het is een stuk lichter in gewicht en je kunt hem schoonmaken in de vaatwasser. Daarna heb je er geen onderhoud meer aan, je hoeft hem niet in te smeren met olie om hem te beschermen tegen roest. Inbranden is ook niet nodig.

Het keramiek is vuurvast en bestendigd tegen thermische schokken (snel opwarmen, snel afkoelen) en dat alles tot 370°C.  De box heeft een krasvaste glazuurlaag en heeft de afmetingen van 15 x 11 x 3,5cm

In mijn test heb ik grof hardhout houtzaagsel gebruikt, restjes van het, met de kettingzaag op maat maken van het kachelhout. Ik heb de snippers niet nat gemaakt. Na het opstarten van de barbecue (temperatuur rond de 200°C) heb ik de box op de directe kant van het rooster gezet en gewacht totdat de eerste rook zichtbaar werd. Daarna de karbonades gegaard tot de juiste kerntemperatuur, box op de directe kant, vlees op de indirecte kant. De box smeult mooi en geeft voldoende rook. De luchtuitlaat boven op de barbecue heb ik tot 1/3 dicht gezet. Zo gaat de rook niet meteen naar buiten maar kan wel ontsnappen zodat er door de rook geen extra verzuring plaats vind van het vlees. Het resultaat, een heerlijke karbonade met fijne rooksmaak.

De foto’s:

 

Conclusie:

Aangenaam verrast door de smokerbox van keramiek, gemakkelijk in gebruik en rookt prima. Wat mij betreft een blijver!

BBQreview.nl rating:  4 vlammen

vlam4