Cast Iron Brie Baker

Wat is het:

Cast Iron Brie Baker van Charcoal Companion

Hoe werkt het:

Gesmolten camembert of brie is super van de barbecue. Het basisrecept is heel simpel, snij de zachte kaas in en duw wat (verse) tijm in de snedes. Wat honing erop en hup in een bak of alufolie op de barbecue. Is de kaas gesmolten dan kun je aanvallen. Lekker dippen met stokbrood of donker breekbrood. De keer daarna kun je gaan uitbreiden met de topping. Deze keer heb ik verse tijm en rozemarijn, knoflook en rode en groene chili gebruikt. Uiteraard daarna voorzien van een rijke laag honing. Je kunt ook een combi maken met bijvoorbeeld noten, honing en tijm.

Ben je het vouwen van alubakjes zat en wil je ook een mooie presentatie dan is deze gadget iets voor jou.

Dit stevig stukje gietijzer komt van de Charcoal Companion en is al voorbehandeld bij aanschaf (pre-seasoned). Er past gemakkelijk een hele camembert (14cm doorsnede) in zoals die te koop is in de supermarkt. Door het gietijzer is de temperatuur in de bak mooi constant. De kaas wordt helemaal rondom verwarmd, dit is een heel groot voordeel t.o.v bijvoorbeeld een zelf gevouwen alu-bakje. Een ander voordeel is dat het gietijzer de warmte goed vast houdt waardoor de kaas langer vloeibaar blijft na het serveren. De eigenschap dat ie warmte goed vast houdt is ook meteen een (klein) nadeel bij het schoonmaken. Heb je geen vuurvaste vingers dan is afspoelen onder heet water niet echt gemakkelijk. Uiteraard kun je het bakje en de deksel ook gewoon op de barbecue terugleggen om het schoon te branden. Een klein beetje plantaardige olie, Crisco vet of kokosolie erop en langzaam laten afkoelen. Daarna is ie weer klaar voor een volgende keer.

De foto’s:

Conclusie:

Mooi stukje ijzer, ziet er stoer uit en geeft een rustieke uitstraling. Wat mij beterft had het onderbakje een stuk hoger mogen zijn (nu 1 cm) zodat de kaas in het bakje blijft. Verder een prima barbecue gadget.

BBQreview.nl rating:  3 vlammen

vlam3