Vinewood rookhout

Wat is het:

Vinewood rookhout van geperste wijnranken.

Hoe werkt het:

Rookhout is er in heel veel verschillende soorten, maten en uitvoeringen. Deze keer een product van Vinewood: Eco hout briketten voor de barbecue. Volgens de verpakking is het een ecologisch product, geperste schijven van versnipperde wijnstokken, wijnranken, snoei- en resthout bij de productie van wijndruiven.

Bij het aansteken van deze briketten valt het meteen op dat er een mooie lichte rookgeur vanaf komt, niet (te) scherp. Ik heb deze briketten nu een aantal keren als rookhout gebruikt in combinatie met houtskool of houtskoolbriketten o.a. voor zalm, een varkenshaasje en kippenpootjes. De schijf smeult goed en blijft stevig. Het valt niet uit elkaar en nat maken is zeker niet nodig. Doordat het product geperst is vliegt het niet direct in vlam maar geeft gedoseerd de rook af. Er zijn geen chemische bijgeuren.

Bij een eerste test, heb ik de kippenpoten zonder kruiden en zout gerookt met 1 ronde schijf/puck. Die gaf ruim voldoende rook tot het einde van de garingstijd maar maakte de kip niet bitter of te rokerig. Het resultaat, een mooie milde volle rooksmaak waar alleen nog een beetje zout nodig was om het op smaak te brengen. De drumsticks op de foto zijn wel gekruid met een eigen gemaakte Cajun kruidenmix. De pit van de mix doet het ook heel goed met deze rook. Een lekkere koude pint erbij maakte het af.

Deze schijven zijn nog niet verkoold. Wil je deze briketten gebruiken als brandstof dan stapel je er een piramide van, die je dan met een aanmaakmiddel (bij voorkeur een aanmaak wokkel) aan steekt en laat branden voor 30 minuten. Daarna kun je de gevormde kool gebruiken als normale brandstofbriketten. Het blijft ongeveer een uur, anderhalf uur gloeien.

De foto’s:

 

Conclusie:

Hele fijn product om een zachte rooksmaak te geven aan bijvoorbeeld kip of vis. Rookt lang en is niet bitter. Heel gemakkelijk in het gebruik, een echte aanrader!

BBQreview.nl rating:  5 vlammen

vlam5