Primo JR (junior) keramische barbecue

Wat is het:

Primo Junior (JR) keramische barbecue

Hoe werkt het:

De JR is net als zijn grotere broers, de Primo-L en XL, een super keramische barbecue. Gebruik je een goede kwaliteit houtskool en het juiste aanmaakmiddel dan is ie op temperatuur in ongeveer 15 minuten. Hij is gemaakt van hoogwaardig keramisch materiaal waardoor de temperatuur heel lang stabiel blijft. Een zuchtje wind, regen of ijs hebben geen tot nauwelijks invloed op het stabiel houden van de temperatuur. Hij heeft een beschermende glazuurlaag waardoor hij goed bestand is tegen weersinvloeden. Heb er geen absolute cijfers van maar het lijkt erop dat deze JR nog zuiniger met zijn brandstof om gaat. Het bijzondere aan de JR die ik mocht testen was dat ie eigen handvatten heeft en pootjes. De JR is daardoor gemakkelijk(er) te verplaatsen maar pas op, het is, door de keramiek, een steeds een zware jongen. Wie bekend is met een L of XL kan zonder problemen uit de voeten met deze JR. De junior heeft net als zijn grote broers een goed scharnier met hulpveer waardoor het openen en dicht maken van de deksel heel soepel gaat. Deksel en ketel worden ook hier afgesloten door een vilt rand.

Temperatuur is gemakkelijk te regelen en lang te behouden. Door te spelen met de onderschuif en het daisywheel aan de bovenzijde kun je de temperatuur managen. Met 1 lading houtskool kun je uren en uren vooruit, ikzelf heb wel eens 9 uur gehaald op 120°C zonder bijvullen. Pas wel op, een keramische barbecue blijft (heel) lang warm op een bepaalde temperatuur, stook je bij het opwarmen te ver door dan duurt het (erg) lang voordat je weer op de gewenste temperatuur bent. De schuiven tijdens opwarmen dus vanaf 100°C al wat dichter zetten en de thermometer goed in de gaten houden. Ongeveer 25 graden voor de gewenste temperatuur verder knijpen. Daarna op gevoel de onderschuif een heel klein beetje open en boven een heel klein beetje open. Daalt de temperatuur langzaam dan boven wat meer open. Daalt de temperatuur snel dan onderschuif een beetje verder open. Naar mate je meer ervaring hebt met deze keramische barbecue zal dat steeds gemakkelijker gaan. Zorg er iig voor dat het daisywheel altijd een klein beetje open staat, zo kan de rook eruit en wordt het product niet zuur of bitter van de rook.

Ben je klaar dan sluit je alle schuiven waardoor de barbecue dooft en langzaam af koelt. Bij een volgende barbecue is het dan een kwestie van de resterende kooltjes een beetje oprakelen en bijvullen met nieuwe kool. Aanmaakwokkels erop (stuk of 3) en binnen 15 minuten weer aan de gang. Gebruik alleen nooit vloeibare aanmaakmiddelen! Die trekken namelijk in het keramiek.

Ondanks dat het de kleinste van het stel is, kun je er gemakkelijk voor een gezin op barbecueën of grillen. 8 kipfilets grillen of 10 hamburgers, geen probleem! Zelfs deze kleine Q heeft een deelbaar rooster en is met een keramische hittereflector ook als indirecte Q te gebruiken. Met accessoires als extra roosters vergroot je het bestaande roosteroppervlak (380 x 480mm) op een eenvoudige manier.

Ikzelf vind het prettig dat ik hem kan configureren voor zowel direct als indirect. Even aangrillen op de directe kant en daarna nagaren op de indirecte zijde. Ook geschikt voor reverse sear wat langzaam garen is en daarna even kort afgrillen op een hogere temperatuur en direct boven het vuur.

Ik ben onder de indruk van deze “kleine” Primo telg. 

De foto’s:

Conclusie: 

Kleine alleskunner, geschikt voor een gezin tot 4 personen, geschikt voor zowel direct als indirect barbecueën, zelfs gelijktijdig. Wil je vaak vrienden en/of familie uitnodigen dan zou mijn keuze een L of XL zijn. Een echte TOPPER!

BBQreview.nl rating:  5 vlammen

vlam5

1 thought on “Primo JR (junior) keramische barbecue

  • Ik gebruik de Primo JR nu al een jaar of 4. En het verbruik is zeker erg laag. Met een langzaam brandende houtskool (b.v. Black Ranch) kan ik op 1 vulling 14 uur op 120 graden blijven en heb ik nog brandstof over.

Comments are closed.